Андрес Сомоза, директор на ЧСУ „Кралица София испанска“: „Преподаването е моята мечта“.

Андрес Сомоза е директор на новото испанско училище „Кралица София испанска“ а също така е и учител по физическо възпитание. Срещнах го миналата година, когато отидох да видя училището и първото нещо, което си помислих, беше „Боже мой, та аз приличам на смърф до него!“ (Той е висок поне като Пау Гасол). Второто нещо, което си помислих беше „Този човек вдъхва доверие". Андрес е страстен спортист космополит от детството си, той живее в София вече повече от една година.

Въпреки че сега е изправен пред предизвикателството да управлява цялото училище дистанционно сред коронавирусна пандемия, той отдели време, за да отговори на някои мои въпроси. Разговаряхме за работата му, за хобитата му, за живота му далеч от родината и дори за отменената му сватба!

 • От къде си Андрес?

Испанец съм, въпреки че поради работата на баща ми, аз и моето семейство трябваше да пътуваме много, да сменяме градове и държави, училища и приятели ... Роден съм в Германия, в Рюселсхайм (където е фабриката на Опел), след това отидохме в Сарагоса (Испания), за известно време живяхме в Паркгейт (град близо до Ливърпул, Англия) после заминахме за Лече (Италия), докато най-накрая не се върнахме в Сарагоса и останахме да живеем там.

Като дете посещавах четири различни училища в четири различни държави, а след това съм работил като учител в три други училища. Ето защо обичам да казвам, когато ме попитат откъде съм, че съм човек на света.

 • От колко време живееш в България?

Живея тук от една година и всеки ден се чувствам все по-конфортно от решението ми да се преместя да живея в България. В София имам всичко необходимо, за да бъда щастлив, освен разбира се разстоянието, което ме дели от семейството и приятелите ми. Тук мога да преподавам това което харесвам, през уикендите играя футбол, ходя на кино, излизам на вечеря, пия по някоя бира с приятели, или пък отскачам до планината, която е в съседство ... Също така, мога да кажа, че българите ме посрещнаха много добре и се отнесоха с мен с голяма обич.

 • Наруши ли коронавирусът плановете ти за сватба?

Моята бъдеща съпруга е от Никарагуа. Преди време тя емигрира в Испания, а сега живеем заедно в България. Планирахме сватбата повече от година, имахме дата за април и в крайна сметка не можахме да я празнуваме. Всичко беше малко хаотично, трябваше да преместим датите и да ги координираме с всички един по един: църквата, ресторантът, фотографът, меденият месец ...

Най-накрая решихме да направим двойна сватба, първо, веднага щом можем, и щом ми разрешат да пътувам до Испания (три мои полета вече бяха отменени), ще се оженим, дори и да е при затворени врати, а по-късно, когато всичко се нормализира и положението е по-спокойно, ще го отпразнуваме както подобава, с всички наши гости.

 • Какво работиш? Имаш ли някакво хоби?

Посветил съм се изцяло на преподаването. Това ми е било мечта през целия ми живот. Сега работя в испанското училище „Кралица София испанска“ тук в София, където съм директор.

Също така обожавам да се занимавам със спорт: Състезавал съм се по плуване, тенис на маса, хандбал, футбол и баскетбол. Бил съм и треньор по последните два спорта в категории от деца (6 години) до младежи (16 години). Тук в София играя във футболния отбор на Business Premier League.

 • Започнал си да пишеш книга, използвайки извънредното положение. За какво става въпрос?

Така е, тъй като в настоящия момент не мога да правя много от нещата, които до този момент ме държаха зает и запълваха свободното ми време, извънредното положение ми даде повече време за размисъл. Започнах да си припомням случки от живота ми, моменти, анекдоти, пътувания, преживявания и т.н., и един ден започнах да ги записвам. Става въпрос за една автобиографична книга, в основата на която описвам най-важните неща, които са ми се случили през последните десет години от живота ми. Няма да е много дълга, но все пак имам какво да разкажа.

 • Какво най-много ти харесва от българската кухня?

Очевидно идвайки от Испания, ми липсват много от тамошните ястия, но истината е, че харесвам българска храна като цяло.

Въпреки това, ако трябваше да си избера идеалното меню, бих заложил на една проста питка намазана с мед или поръсена със сол, харесвам всички разновидности на сиренето, а също така и баница със сирене или със сладко от ябълка, бадем и канела, шкембе чорба, кисело мляко и местни вина.

 • В кои кътчета на България би отвел семейството ти?

Ако трябва да бъда съвсем честен, не съм пътувал много, откакто съм тук, така че не знам много "кътчета", но ако реша да ги заведа някъде си представям, че бихме отишли ​​до Варна, да поплуваме в Черно море и да се разходим в парка, по улиците в центъра и разбира се да хапнем цаца, (която е като нашите пържени сардини).

Разбира се, ще да ги заведе също така и до Витоша, за да могат да се разходят из буйните зелени гори, да се изкачат до върха със седалковия лифт и да се насладят на гледката на града отгоре.

 • Има ли български обичай или традиция, който особено привличе вниманието ти?

Това, което разбрах е, че българите имат много традиции, които се базират на много красиви неща като приятелство, любов и здраве. Особено ми харесва традицията да се подаряват мартеници, като се пожелава здраве, приятелство и щастие. Тази традиция символизира пристигането на пролетта, сезон който особено харесвам, и какъв по-добър начин да го приветствам, ако не пожелавайки най-доброто на своите близки.

Също така при откриването на учебната година има тържество, с много изпълнения от страна на децата, като например рецитал на стихотворения, танци и песни. Издига се знамето, пожелава се успешен старт на учебната година, като се плисва вода на земята и след това децата влизат с учителя си в училище. Всяко дете взима по парченце хляб, намазано с мед и после минава под врата или арка, украсена с цветя - намирам го за много красиво.

 • Училището Кралица София беше пионер в Streaming School: още преди българското правителство да обяви извънредно положение, вие вече бяхте започнали да прилагате онлайн обучението. Как организирате часове дистанционно?

Точно така, имайки впредвид факта, че вече имахме две „грипни ваканции“ почти една след друга и виждайки какво се случва в Испания, предвидихме това, което впоследствие стана реалност - закриването на училищата и необходимостта от осигуряване дистанционно обучение.

Андрес Сомоза в своя кабинет в училището

Разработихме график от 9:00 до 15:00, като правим и обедна почивка. Учениците се свързват чрез своите акаунти към група, създадена за всеки клас, а учителите се свързват към тези групи в зависимост от предмета, който трябва да преподават. Всички часове са чрез видеоконференция в реално време.

От друга страна, учителите имат онлайн среща преди началото на часовете, друга в обедната почивка и още една в края на часовете, като по този начин ние се координираме по-добре, поддържаме връзка и се информираме за нещата, които трябва да вземем под внимание - известия, нужди и възможни промени.

С течение на дните ние се приспособихме и подобрихме качеството на дистанционните часове. Например в един клас имаше доста хаос, когато всички ученици от този клас бяха свързани едновременно, така че това което направихме, беше да разделим този клас на две групи.

В началото давахме само часове за преговор, но веднага щом правителството даде зелена светлина, бяхме готови да продължим с напредването в програмата по различните предмети.

Освен че часовете се провеждат винаги чрез видеоконференция, ние продължаваме да даваме обратна връзка на нашите ученици и семейства. Те имат индивидуални срещи с учителя на всеки две седмици. Също така провеждаме електронното си „Училище за родители“, където специалисти-лектори обсъждат теми, свързани с образованието на децата.

Накратко, става въпрос за следването на ежедневния ритъм на училището колкото е възможно по-нормално, предлагайки възможно най-добрата помощ на нашите семейства, които са доста щастливи и доволни от стрийминг училището.

Андрес Сомоза в спортната шатра на училището

 • Как го приемат децата? Мотивирани ли са?

Това е нещо ново за всички и много от нас правят това за първи път, но както учениците, така и учителите бързо се адаптираха към този нов начин на преподаване.

Децата, като всички останали, искат да се върнат на училище, липсва им контакта със своите съученици и учители, липсва им да излизат на двора за да играят и т.н. Ето защо ние също се опитваме да направим занятията възможно най-приятни за тях, като правим дейности, които са малко по-различни, забавни, динамични, оригинални и креативни.

Досега като цяло децата все още са много мотивирани, благодарение на факта, че учителите се преоткриват всеки ден и влагат много усилия, за да направят занятията привлекателни за тях. Това е нещо, което това правим вече от доста време.

Скоро ще изминат два месеца от началото на извънредното положение и истината е, че има моменти на изтощение пред екрана, но децата са наясно с обстоятелствата и отлично знаят защо не могат да ходят на училище. Те се борят и се държат като истински шампиони. Ето защо миналата седмица всички получиха грамота в знак на признание за положените усилия от тях и от техните семейства.

Между всички нас, ученици, семейства и училище, успяхме да преодолеем изключителните обстоятелства - направихме пиеса, направихме изложби за друго училище в Испания, с което сме побратимени, подготвихмеме специални дейности за Гергьовден. Искам само да кажа, че вирусът не ни спира.

 • Какви технологии и платформи използвате при провеждане на онлайн часовете?

При онлайн преподаването ние използваме Skype, като всеки ученик използва акаунта на родителите си. За някои от предметите използваме и други платформи, коите бяха включени в нашата работна програма още от Септември като например „Ucha.se“, където учениците могат да работят самостоятелно по всички предмети или уеб порталът Edelsa за обучение и допълнителни дейности на испански език.

Разбира се таблетите също не хващат прах. Децата ги използват всекидневно за свързване към онлайн часовете и ние продължаваме да работим със същите приложения, които сме ползвали и преди пандемията. Това е доброто нещо в интернет - поддържа ни свързани въпреки разстоянието.

 • Как преподавате часовете по физическо възпитание онлайн?

Децата вече не се движат толкова, колкото когато ходеха на училище, така че моята мисия в тези часове е да ги вдигна от стола или от дивана, за да могат да правят упражнения, да променят стойката си, да се поизпотят, да раздвижат ставите си, но най-вече да прекарат времето различно. Искам да им е по-забавно, искам да ги извадя от рутината и да ги накарам да се смеят и да се забавляват.

Използвам много музика, за да ги стимулирам и активизирам - танци с хореография, ритмични упражнения, игри за мислене използвайки въображението им - такива които можете да правите у дома. Материалът, който използваме е обичайният за всеки дом: столове, навити чорапи, кухненски ролки, пакети с ориз или макарони, чехли и т. н.

В зависимост от възрастта правим по-прости или по-сложни упражнения. Например, малките наистина харесват играта "Саймън каза": казвам им цвят и те трябва да тичат, за да намерят предмет с този цвят и да ми го покажат на екрана. Друга игра, която им харесва, е „познайте какъв е спортът“: показвам им на моя споделен екран конкретен материал от даден спорт и те трябва да познаят какъв е спортът, където се използва този материал.

Правим и физически упражнения: работим гъвкавост чрез разтягане; сила чрез упражнения с клякане, ставане и сядане, качване на стола, повдигане на пакети с ориз или макарони; издържливост чрез танци, равновесие чрез скачане на един крак, или с топка чорапи на главата; координация, чрез хвърляне на топката от чорапи, плясване или завъртане около себе си и хващането им отново. Като цяло им давам примера с движението или задачата, която трябва да се изпълни и те трябва да го повторят, а аз междувременно давам указания, насърчавам ги и увеличавам трудността.

В интернет също има много идеи и много хора са разработили великолепни упражнения, които могат да правят у дома, използвайки най-простите ресурси, които можете да си представите.

 • Мислиш ли, че децата ще могат да се върнат в училище тази учебна година или това ще стане чак през септември?

Това трябва да бъде решено от здравните и образователните власти. Въпреки че сме нетърпеливи, като всички останали, да видим децата отново в училище, ние следваме официалните инструкции. Освен това бихме искали да можем да организираме лятно училище през юни, което да могат посещават и новите ученици, записани за следващата учебна година. Надявам се, че в следващите дни ще можем да имаме повече информация.

 • Сега, когато училището е затворено, как родителите могат да запишат децата си за следващата учебна година?

Много семейства ни посетиха по време на учебната година, за да видят училището и за да научат повече за нашия проект. Сега, когато физическата база е затворена, много запитвания продължават да пристигат чрез уебсайта, по електронната поща, или директно на телефонния ни номер. Истината е, че семействата, които искат да запишат децата си, могат да го направят много лесно: необходимо е да осъществи интервю с родителите и с детето, да се попълни и сканира договора и по този начин може да направим дистанционно записване. За тези, които все още не познават нашите съоръжения, се предлага виртуална обиколка , която обхваща практически цялата сграда.

***

Благодаря на Андрес Сомоза, че отдели време за това интервю. Надяваме се скоро той да успе да се ожени и испанското училище „Кралица София испанска“, както и останалите училища, да могат да възобновят нормалната си дейност.

Ако се интересувате да научите повече за училището, можете да разгледате уебсайта му и да прочетете моята публикацията, в която вече представих ЧСУ "Кралица София Испанска"